Select Page

Gastblog door Eveline van Healthy Habits

2-6-2021

Luisteren naar je lichaam is een van de belangrijkste pijlers in Yoga, maar eigenlijk ook met alles. Als je lichaam niet in balans is, kan je dat ook niet naar anderen uitdragen.

Ik ben Eveline en ik ben voedings- en leefstijlcoach, daarnaast hou ik enorm van lekker eten en koken. Ik plan mijn leven meestal om de eetmomenten heen.
In deze blog vertel ik je waarom en hoe eten jouw energie kan veranderen!

Elke dag is anders

Wat ik veel om mij heen zie is dat mensen strakke schema’s maken om gezonder te eten en te sporten. Elke week hetzelfde. Alleen voel jij je elke week hetzelfde?

Ik niet! Elke week is anders. Dit komt onder andere door mijn cyclus, maar ook gewoon door het leven. De ene week is drukker dan de andere en dus kun je, naar mijn mening, niet elke week hetzelfde van de lichaam verwachten. Niks is zo belangrijk op zo’n moment dan om goed naar je lichaam te luisteren wat het op dat moment nodig heeft. 

Balans

Als je al een tijd aan Yoga doet dan weet je dat natuurlijk al. Maar pas je het ook al toe in de rest van je week en in je voedingspatroon?

Om de balans die je na een Yoga les hebt vast te houden is het belangrijk voldoende te eten. Zeker na een intensieve les is het belangrijk de gebruikte energie weer aan te vullen. Veel mensen weten dat eiwitten helpen bij het behouden van sterke spieren, net als vetten en koolhydraten, maar ook magnesium is een belangrijk mineraal. Daarbij kan magnesium je ook helpen meer in balans te zijn. Zowel fysiek dus als mentaal. 

Mentaal

Magnesium helpt namelijk niet alleen bij spierbehoud en sterkere botten, maar ook bij je mentale balans. Zo draagt het bij aan een verbeterde gemoedstoestand, beter concentratievermogen en een scherper geheugen.

Nu zit dit fijne mineraal in een heleboel voedingsmiddelen die je makkelijk dagelijks kan eten. Zoals bananen, amandelen, spinazie (en andere groene bladgroenten), broccoli, volkorenbrood, rauwe cacao, pompoenpitten en lijnzaad.

Bijkomend en interessant voordeel van een groot deel van deze voedingsmiddelen is dat ze ook het stofje tryptofaan bevatten. Dit stofje wordt in je lichaam uiteindelijk omgezet in serotonine, het gelukshormoon! Hier wordt je dus op meerdere fronten super blij van!

En als je denkt: nou dat zijn een hoop voordelen, dan zijn we er nog niet! Serotonine is namelijk de voorloper van het stofje melatonine. Serotonine maakt dus in je lichaam, hoef je zelf niks voor te doen, dit stofje aan door middel van allerlei processen. Melatonine zorgt er op zijn beurt voor dat je goed kan inslapen. En van goed slapen wordt iedereen blij. Naast banaan en pure chocola, zit dit ook in sesamzaadjes, bruine rijst, kikkererwten en pompoen.

Positieve spiraal

Zo kom je in een positieve flow en gaat alles in een opwaartse spiraal. Zo zie je maar hoe voeding je energie vrij makkelijk kan veranderen. Dit betekent ook natuurlijk dat dit andersom ook zo werkt. Eet je ongezonde voeding, gaat die spiraal weer omlaag. Na een keer zal je daar niet zoveel van merken, maar eet je vaker ongezond of heb je veel stress, dan zul je ook dat snel merken.

Om deze tips meteen in de praktijk toe te passen heb ik een lekker recept voor je gemaakt. Je vind deze in de Re|Space Community welke gratis toegankelijk is via deze link of log direct in!
Eet smakelijk en laat me weten wat je ervan vond via bijvoorbeeld Instagram @healthyhabits.byeveline.

Gratis recept
Gastblog Healthy Habits by Eveline

Over Eveline

Eveline is voedingscoach en geeft kookworkshops. Ze heeft een grote passie voor lekker, gezond en duurzaam eten en haar missie is om anderen hier ook van te laten genieten.

Vorig jaar schreef ze zich in bij een nieuwe beweging op het gebied van voedsel: Herenboeren. Een eigen boerderij, samen met nog 499 anderen. ‘Al het eten van je ‘eigen’ grond, altijd uit het seizoen en ik haal het op met de fiets of de metro. Super duurzaam, lekker en het geeft me een goed gevoel.’

Wil je meer weten over wat gezonde voeding met je kan doen of zoek je hulp bij het veranderen van je leefstijl? Neem dan een kijkje op mijn website: www.healthyhabitsbyeveline.nl .