Select Page

Blog

26-5-2021 door Anne
Wat is Ashtanga Yoga?

Streng, rechtlijnig en intimiderend.

Dit is het imago dat aan Ashtanga Yoga hangt. Er lijkt een groot aantal yogi’s te zijn die spelen met het idee om deze traditionele yogavorm te ontdekken, maar bang zijn om erin te springen en eraan deel te nemen. Mijn theorie over dit fenomeen is dat het onbekende bijna altijd intimiderend is. 

Persoonlijk beoefen ik deze yogavorm al jaren met veel passie en plezier en heeft het me veel inzichten gebracht. Met de juiste begeleiding is deze practice aan te passen naar ieder (energie)niveau, elke leeftijd en eventuele blessures. Als beoefenaar is het belangrijk verder te kijken dan de asana’s (houdingen) en goed te blijven luisteren naar je lichaam zodat veiligheid en compassie naar jezelf op nummer één blijven staan.

Wat is Ashtanga yoga?

Ashtanga Yoga betekent achtvoudig-pad. Een van de onderdelen is Asana (een fysieke houding). De andere zeven onderdelen gaan over leven op een vriendelijke en pure manier, ademhaling, focus, meditatie en in wezen een blijvende staat van gelukzaligheid bereiken.
Binnen de Ashtanga Yoga zijn er zes series van opeenvolgende asanas waarbij iedere serie fysiek ingewikkelder en uitdagender wordt. Er gaan zelfs geruchten dat alleen Sarath Jois, de kleinzoon van grondlegger K. Pattabhi Jois, de Zesde Serie volledig kan uitvoeren.
In geleide Ashtanga lessen in studio’s beoefen je vaak de hele of halve Eerste Serie.

Deze Yang vorm van yoga wordt uitgevoerd in een flow; dat wil zeggen dat je de houdingen aan elkaar verbindt en de Ujjayi-ademhaling hierbij leidend is. Een dynamische yogavorm waarbij je aanspant in plaats van ontspant zoals bij Yin Yoga.
Op termijn ontspan je ook in een houding, alleen is dat pas op het moment dat je meer lichaamsbewustzijn hebt, de houdingen makkelijker aan te nemen zijn en je deze yogavorm dus langer beoefent. Het zacht en meer vloeiend beoefenen van deze practice komt pas na herhaling. Velen stoppen al voor die tijd omdat het veel kracht, discipline en doorzettingsvermogen vergt. 

Wat kun je verwachten in een Ashtanga les?

Laten we zeggen, structuur. Je weet exact wat je kunt verwachten van een Ashtanga les, of je nu naar Tokio gaat of een les in Rotterdam volgt. Iedere ademhaling, transitie en zelfs focuspunt (dristhi) per houding staat vast. Klinkt repetitief? Absoluut. Klinkt saai? Hm, dat is waar je het mis kunt hebben.

Ashtanga yoga klinkt intimiderend voor sommige yogi’s die het nog niet eerder hebben geprobeerd, omdat het een hele intense en krachtige practice is. Na de reeks staande houdingen, komen de zittende houdingen waartussen je steeds een Vinyasa uitvoert (een korte reeks bewegingen) om alle houdingen aan elkaar te verbinden. Daarnaast zitten er omgekeerde houdingen in zoals het Wiel (Urdvha Dhanurasana), de Schouderstand (Salamba Sarvangasana) en de Hoofdstand (Salamba Sirsasana). Als je een Vinyasa les kunt volgen, ben je fysiek ook in staat om een Ashtanga les volgen. Let er wel op dat het niveau van de les bij jou past voordat je hier aan deelneemt.

Led Primary met Clayton Horton

Mysore

Je kunt Ashtanga Yoga als intens ervaren omdat het je dieper in jezelf kan brengen. Zonder muziek op de achtergrond hoor je jouw eigen ademhaling en de instructies van de docent nog duidelijker. Je kunt een geleide les volgen waarbij je gezamenlijk de instructies van de docent volgt of je kunt in een Ashtanga Mysore les bijwonen, waarbij je zelfstandig de serie asanas uitvoert en de docent rondloopt om met name hand-adjusments te geven. In een Mysore les kan je in je eigen tempo en ritme de serie houdingen opbouwen.

Zo kun je nog meer in de meditatieve staat komen. Mysore is aan te raden voor iedereen en alle leeftijden, met name als je de lengte en houdingen die in een geleide klas aangeboden worden nog als wat veel ervaart. 

Verdieping en transformatie in je yoga practice

Yogi’s die op zoek zijn naar een transformatieve ervaring, of die yoga onderdeel willen maken van hun leven kunnen Ashtanga als een bevredigende practice ervaren. Waarom?

Een bekende uitspraak van grondlegger K. Pattabhi Jois is: ‘Yoga is 99% practice and 1% theory’.  Als je iets wilt verbeteren wat op vaardigheden is gebaseerd zoals asana practice komt dat door te doen en niet door erover te lezen. De ‘echte’ Ashtangi voert de serie dan ook zes keer per week uit. Persoonlijk is dat voor mij niet haalbaar en vind ik de balans die deze practice in combinatie met andere yogavormen brengt heel mooi. Zodra je de serie kent kun je deze makkelijk en zonder begeleiding thuis beoefenen en kun je zelf bepalen hoe lang deze duurt.

Op het moment dat je wat bekender bent met de Ashtanga sequence, is het natuurlijk heerlijk om je eigen dagelijkse practise te doen en zo nog meer verdieping en gronding te ervaren. 

Binnen het Re|Space Yoga Platform vind je op dit moment verschillende Asthanga Lessen vanaf 20 minuten.
Door lid te worden krijg je toegang tot alle lessen uit de biliotheek en kun je twee keer per maand een livestream les volgen.