Gastblog door Samantha van Lekker Authentiek

12-8-2021
Van camperreis naar levensreis

3 jaar geleden vertrok Samantha samen met haar partner Thomas en hun parkiet Heemie met de camper voor onbepaalde tijd de wijde wereld in (Zuid- en West-Europa). Het was een moment waar ze lang naar toe had geleefd.
In deze blog lees je waarom dit één van de beste keuzes is geweest die ze in haar leven heeft gemaakt, tot welke inzichten dit heeft geleid en hoe yoga haar hierin heeft ondersteund.

Samen leven op 6 vierkante meter

Alles opzeggen en in een camper van 6 vierkante meter gaan wonen was best spannend. Het was een lange aanloop van ontspullen, overwerken en de camper ombouwen. Een jaar van euforie, lachen en huilen. Het verwerken van emoties en afsluiten van hoofdstukken in mijn leven bleken soms toch onbewust intenser dan ik vooraf had voorzien. Verwachtingen, zoals dat deze reis geweldig en vanaf moment 1 perfect zou zijn, bleek als een Fata Morgana in een woestijn.

yoga tijdens het reizen

De yoga mat als veilige basis

Voor zowel Thomas als voor mij was dit niet alleen een fysieke reis, maar ook een persoonlijke reis. Een reis naar meer verbinding met onszelf en met elkaar. Met diepe dalen en grote up’s. In de camper waren we in één klap op elkaar aangewezen; vluchten was niet meer mogelijk. Alles wat ik mezelf had aangeleerd was soms moeilijk toepasbaar in de nieuwe situatie. Tijdens de reis was de yoga mat mijn veilige basis om mezelf even terug te trekken en te voelen wat er nu echt speelde wanneer ik weerstand voelde. Dit is op reis best wel een uitdaging gezien je geen invloed hebt op het weer. Het droomleven wat ik voor mij had gezien, met dagelijks yoga beoefen in de natuur, was in werkelijkheid toch anders. Het was snel te koud, te winderig of te regenachtig. Maar eigenlijk waren het allerlei smoesjes om maar niet te onderzoeken wat er in mij speelde.

yoga tijdens het reizen
yoga tijdens het reizen

Judge, Doubt, Fair

In elke situatie zijn er drie elementen die zich kunnen aandienen: dat is Judge (veroordelen), Doubt (twijfelen) en Fair (angst). In de situatie die ik hierboven omschrijf was ik enorm bang voor het onbekende en de emoties die eronder lagen. 95% van alles wat je denkt, doet en voelt zijn reflexen vanuit het onderbewuste en is geprogrammeerd in de eerste zeven levensjaar. Hiermee bedoel ik de perceptie die jij hebt, de waarheid en oordelen die je hebt over het leven, jezelf en de wereld. Echter is het de vraag of dit jouw waarheid is of de waarheid van iemand anders. Mogen deze herzien worden? (Judge & Doubt)

Zo heb ik geleerd hoe ik volgens de Yamas en de Niyamas (onderdeel van het achtvoudige pad) naar mezelf en naar anderen mag kijken en hiernaar kan handelen. Dat ik, wanneer ik tijd neem om echt even stil te staan bij momenten waarop ik emoties ervaar die ik niet kan plaatsen, het antwoord vanzelf van binnenuit ontvang. Ik realiseerde me hoe belangrijk het is om verwachtingsloos te handelen om teleurstelling te voorkomen. Mocht je toch verwachtingen hebben naar de ander, spreek deze dan uit. Ongeacht of de ander het ermee eens is of niet. Communicatie naar jezelf en naar anderen is voor mij het belangrijkste in een relatie en waar het vaak op mis kan gaan.  

‘Het leven is veel te kort om te lijden. Zelf de regie pakken over mijn leven is hierin de sleutel’

Tijdens deze reis ben ik steeds een stapje dichter bij mijn eigen blauwdruk gekomen. Ik bewandel nog steeds mijn eigen weg om dichter bij mijn authentieke zelf te komen. Door te mediteren, affirmeren, asana’s beoefening, ervaren van dankbaarheid, voelen, doorleven, herprogrammeren, reflecteren en te communiceren met mezelf, Thomas en mijn naaste omgeving. Mijn motto van het leven is dan ook ‘vollop genieten en beleven van het moment’. Het leven is veel te kort om te lijden. Zelf de regie pakken over mijn leven is hierin de sleutel. Je bent namelijk niet je gedachten, je gevoel of je ego die bepaald hoe je door het leven gaat. Iets waar ik mezelf lang door heb laten beïnvloeden. Ik voelde mezelf slachtoffer van mijn gevoel tijdens de burn-out klachten waar ik aan ‘deed’ door van de ziekte van Lyme.

Meer dan alleen houdingen

Yoga is voor mij niet alleen asana-beoefening, het is allesomvattend. Goed voor mezelf zorgen in de vorm van voeding, beweging, de juiste mindset en spirituele ontwikkeling. Het is een leefstijl die mij enorm ondersteunt om te verdiepen in mijn eigen lichaam, in mijn eigen patronen en conditionering. Ik ben er sterk van overtuigd dat alles op mijn pad komt zoals het hoort te zijn. Zoals het leven het voor mij bedoelt heeft. Elke trigger in het leven zegt meer over mij dan over de andere persoon of de situatie. Het is namelijk een reflectie van mijn verleden, het is een situatie die ik mogelijk eerder meegemaakt hebt waarop ik een automatische patroon heb ontwikkeld en waarbij ik nu nog steeds handel zoals toen. En dat mag dan onder de loep genomen worden.

Het vertragen tijdens de reis heeft bijgedragen aan bewustwording van mijn patronen, gedrag, conditionering en gedachtengang. De mind is zo sterk en ik ben erachter gekomen dat ik tot veel meer in staat ben dan ik zelf denk. Door zelf de regie te pakken en de leiding te nemen over hoe ik me wil voelen. Door te experimenteren met verschillende meditatietechnieken, ademhalingsoefeningen, voedingsprincipes, yoga en surfen ben ik steeds dichter bij mijn levenspad gekomen.

Zo is een camperreis een levensreis geworden, die ik ten volste onderga en doorleef.

Samantha van IJselmuijden

Over Samantha

Tijdens haar reis heeft Samantha verdieping gezocht in het achterhalen van de kern van problemen in haarzelf en hoe je deze met leefstijl, voeding, meditatie en mindset kunt terugdringen en soms zelf volledig kunt herstellen. Om dit samen te brengen heeft Samantha de opleiding tot Oersterk Coach en de Body Mind Reset opleidingsweek gevolgd. Niet alleen om zichzelf te kunnen helen, maar ook om anderen te begeleiden op hun weg terug naar hun authentieke zelf. Zo is haar eigen bedrijf Lekker Authentiek ontstaan. 

Wil meer weten over Samantha? Je kunt Samantha volgen via @LekkerAuthentiek of via haar website www.yoga11.com (binnenkort www.LekkerAuthentiek.nl).