Select Page

Gastblog door Yaik Langereis

12-5-2021
PT Yaik Langereis

Clichés, iedereen kent ze. Die overbekende, soms ietwat afgezaagde waarheden die telkens maar weer terugkomen. Uitspraken die toch op een of andere manier vaak passend zijn voor de situatie. Vervelend, maar helaas vaak wél waar.

‘Rome is niet gebouwd in een dag’; dat is niet iets wat je wilt horen nadat je tijdens je eerste Yogales voor de helft van de tijd in Childpose hebt gelegen omdat je de houdingen niet kent en beheerst. Maar het is wel de realiteit. 

Misschien heb je vol verwachting en goede moed een abonnement afgesloten bij jouw yogaschool of sportschool maar ben je deze nu vooral aan het sponsoren. Natuurlijk is de huidige COVID-situatie verre van normaal te noemen, maar er is altijd een andere manier om jouw portie yoga of beweging (online of buiten) binnen te krijgen.
Zijn we verbaasd? Nee, want het gaat negen van de tien keer precies zo. Lekker cliché dus, maar het is wel een patroon. En je kunt je dus afvragen: waarom gebeurd dit zo vaak?

In deze blog stel ik een aantal uitspraken aan de kaak die lekker cliché zijn, maar die toch wat licht kunnen schijnen op waarom jij je doelstellingen misschien niet behaald.

Voor niets gaat alleen de zon op

Als je niets doet, hoef je ook niets te verwachten. Fysieke en mentale prestaties komen niet zomaar uit de lucht vallen dus als je iets wilt bereiken dan zal je ervoor moeten werken. Alleen wanneer je ergens tijd en energie in stopt kun je ook resultaat verwachten.

Oefening baart kunst

Verwacht niet van jezelf dat je alles meteen kunt of beheerst.
Geef en gun jezelf de tijd om nieuwe skills te ontwikkelen, om te leren, om aan te passen. Er zijn maar heel weinig mensen die zo veel mazzel hebben dat zij nou precies talent hebben voor datgene wat zij graag willen doen. En zelfs als je zoveel geluk hebt zullen er nog altijd dingen zijn die je moet leren.

Met de vaardigheid komt ook de aardigheid

Iets wordt vaak pas echt leuk wanneer je er goed in bent. Maar voordat je ergens goed in bent is er altijd een moment dat je er niet goed in bent. Dat is de periode waarin je even door de zure appel heen moet bijten. Als je de basis onder de knie hebt kun je gaan kijken naar grotere uitdagingen en zal je merken dat het al leuker wordt. Daarbij is elke training of yoga practice, kort of lang en in jouw ogen ‘goed of slecht’, er één. En elke keer ben je weer een stap dichter bij je doel. 

De lat te hoog leggen

Als je nog nooit hebt hardgelopen en je gaat meteen van start bij een marathon dan kom je hoogstwaarschijnlijk van een koude kermis thuis. Door de lat te hoog te leggen is de kans van slagen minimaal en is het dus ook totaal niet uitnodigend om door te gaan. Begin met kleine stappen, haalbare doelstellingen die je kunt vieren op weg naar je ultieme doel zodat je gemotiveerd blijft.

Nu zou je kunnen zeggen: dit klinkt allemaal wel heel simpel, misschien zelfs wat afgezaagd. En daar geef ik je dan ook direct volledig gelijk in. Het is allemaal helemaal niet zo makkelijk en zwart-wit als ik het hierboven beschreven heb. Het is wel waar, dat kunnen we niet ontkennen, maar het leven is complex en neemt allerlei wendingen die je van je doelen af kunnen laten wijken. En precies om deze reden zijn er allerlei professionals die jou kunnen helpen om gemotiveerd te blijven. Die ervoor kunnen zorgen dat je stappen in de goede richting blijft maken. Yogi’s die ervoor zorgen dat jij regelmatig met plezier op de mat stapt. Personal trainers die op zoek gaan naar wat past bij jou. Coaches die je van de juiste inzichten voorzien. Al deze mensen zijn klaar om jou te helpen en te zorgen dat je consistent blijft trainen. 

Laat me daarom afsluiten met een laatste cliché: ‘Je staat er niet alleen voor.’

Yaik Langereis is afgestudeerd diëtist en gecertificeerd personal trainer en woont in Castricum.

Fysieke activiteit en gezonde voeding zijn van cruciaal belang voor een sterk en gezond lichaam. Yaik gelooft dat mensen niet gemaakt zijn om fysiek inactief te zijn en dat dit serieuze gevolgen heeft voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Het is zijn doel om met deze kennis zoveel mogelijk mensen naar een gebalanceerd eet- en beweegpatroon te begeleiden zodat zij gezonder, gelukkiger en productiever in het leven staan.

Ga voor meer informatie naar www.yaiklangereis.com

Yaik Langereis gastblog