Select Page

Gastblog door Lisa van Reisstel.nl

8 augustus 2021
Je hart volgen: hoe yoga hier voor Lisa een belangrijke rol in speelt Reisstel.nl

Jarenlang waren we met niets anders bezig dan carrière opbouwen en geld sparen om een huis te kunnen kopen. Het lukte, maar toch bleef er iets knagen. De drang om daarin altijd meer te willen of beter te worden. Totdat het bij mijn zijn tol eiste. In 2017 belandde ik in een burn-out. Niet alleen vanwege te veel werken, maar ook omdat ik veel te lang deed waarvan ik dacht dat het van mij verwacht werd. Ik volgde mijn hart niet, had eerlijk gezegd geen idee wat ik eigenlijk wilde. Tijdens mijn re-integratie waren twee dingen enorm belangrijk om erachter te komen waar ik echt blij van werd: yoga en reizen.

Kennismaking met yoga

Ik weet nog goed dat het door een van de psychologen die ik destijds sprak gezegd werd: “kijk eens of je wat yoga of mindfulness kunt gaan doen”. Ik reageerde er niet enthousiast op. Ik vond het eerlijk gezegd een beetje afgezaagd om dit aangeboden te krijgen. Ik voelde er ook niets bij, behalve dat ik dacht dat het veel te zweverig zou zijn voor mij. Maar, toen ik bij mijn huidige sportschool zag dat daar ook yoga werd aangeboden gaf ik het toch een kans. Zo veel mensen zijn er enthousiast over. Dan kan ik het in ieder geval proberen toch?

Eerlijk gezegd vond ik de eerste les meteen superfijn. De lerares straalde zoveel rust uit, dat direct effect had op mij. Dat ik zo stijf was als een hark was minder goed voor mijn -toen toch al lage- zelfvertrouwen, maar de lerares gaf aan dat dit helemaal niet belangrijk was. Les na les begon ik dit ook steeds meer te geloven. Het ging er niet om hoe de poses er uit zagen, maar hoe ik me voelde. En ik merkte ontzettend veel ontspanning in mijn lichaam en geest en echt even een moment voor mezelf had. Het duurde dan ook niet lang voor ik mijn eigen yogamat aanschafte en ook online yogalessen begon te volgen.

Yoga op reis Reisstel.nl

3 maanden op reis naar Zuid Amerika

Al ruim voor ik in de burn-out belandde hadden wij een reis van 3 maanden door Zuid-Amerika gepland. We hadden ruim op tijd ons (onbetaalde) verlof aangevraagd op het werk en waren al maanden aan het voorbereiden op de hike van ons leven: de 5-daagse W-trek door Torres del Paine (Patagonië). Tot ik van de een op andere dag compleet instortte. Ik kon mijn bed eigenlijk niet meer uit komen en zelfs een loopje naar de douche was al te veel. In mijn hoofd ging de reis naar Zuid-Amerika al aan me voorbij, dat voelde zo oneerlijk! Iets waar we zo lang op voorbereidden, hard voor hadden gewerkt en gespaard. Dat mocht niet gebeuren.

In overleg met de Arbo arts, de huisarts en mijn werk werd besloten dat het heel goed zou zijn om er tussenuit te gaan en de reis door te laten gaan. Maar wel met een voorwaarde: niet een te strakke planning opleggen en je daaraan willen houden, maar go with the flow en genieten van het samenzijn met Erik.  Ik was enorm blij met dit nieuws, maar vond het ook moeilijk om de plannen los te laten. Toch slaagde ik daarin en met een gevoel van: we zien wel hoe het loopt, startten we na een aantal weken toch de 5-daagse hike.

Enorm verrast was ik toen ik daar liep. Ik was vol met energie, hoe zwaar de hike ook was. Maar de natuur deed me zo ontzettend goed. Wat is het daar ontzettend mooi zeg. Alle fysieke inspanning werd beloond en mentaal was ik in complete ontspanning. Toen we samen bij een van de hoogtepunten (gletsjer Grey) stonden te genieten wisten we het zeker: we willen nog veel meer zien van de wereld!

Ons hart volgen

Eenmaal thuis in Nederland viel ik in een enorm zwart gat. Alles was zo geweldig geweest tijdens het reizen, maar eenmaal thuis ervoer ik direct weer de druk. Druk van het werk, het herstel, het niet weten wat ik nou wil in het leven en waar ik blij van word. Ik belandde in een periode met veel depressieve gedachten. Naast een nieuw traject bij een andere psycholoog, ben ik me steeds meer gaan richten op yoga en mindfulness. Ik merkte dat het me zo veel goed deed om momenten voor mezelf te pakken waarin ik echt tot mezelf kon komen. Voor het eerst lukte het om mijn hoofd wat stiller te krijgen en meer te focussen op mijn lichaam. Om eindelijk meer te voelen in plaats van te denken. Iets wat heel belangrijk was voor mij.

Beetje bij beetje leerde ik mezelf beter kennen. Waar kreeg ik energie van? Waar heb ik behoefte aan? Yoga helpt mij hier ontzettend bij. Ondertussen hebben Erik en ik veel gesprekken gevoerd en het maken van een wereldreis was een topic dat steeds vaker terugkwam. We belsloten er gewoon voor te gaan. Waarom wachten op een juist moment, terwijl we nu ook kunnen gaan? Het enige wat we wilden is dat ik eerst volledig herstelde. En dus zodra het weer goed voelde om fulltime te werken besloten we ons baan op te zeggen een enkeltje Bangkok te boeken. Het meest bevrijdende moment in ons leven.

 

Yoga op reis Reisstel.nl

Yoga op reis

De wereldreis met de backpack werd uiteindelijk na 2 maanden onderbroken i.v.m. het coronavirus. Eenmaal terug in Nederland waren we ontzettend teleurgesteld, want dit was niet het leven dat we ons hadden voorgesteld. We hadden niet voor niets deze keuzes gemaakt: we willen het anders. Toen we Fred, ons camperbusje, konden overnemen van Eriks ouders twijfelden we dan ook geen moment. Onze reis doorzetten in de bus klonk als muziek in de oren. Europa verkennen en ondertussen bouwen aan ons eigen bedrijf: Reisstel.nl. We willen anderen helpen om ook lange reizen te kunnen maken en hun droom achterna te gaan. Dit is wat we willen delen, dit is waar we energie van krijgen!

Yoga helpt ons tijdens de reis enorm. Niet alleen voor mij, maar inmiddels ook voor Erik. Omdat we zo n vrij leven leiden, met toch ook veel prikkels (nieuwe bestemmingen, het willen delen ervan, ontmoeten van nieuwe mensen, op zoek naar veilige slaapplekken), hebben we behoefte aan structuur. En dus doen we regelmatig yoga in de ochtend, om de dag rustig te starten.

Hebben we behoefte aan meer sportiviteit, dan doen we een actieve les. Op plekken met een prachtig uitzicht wil ik altijd even yoga doen, om de plek meer op mij in te laten werken. En ook meditatie is iets dat ik steeds vaker doe. Soms is het gewoon fijn om even het hoofd leeg te maken, of juist weer even te focussen op wat er echt belangrijk is: hoe voel ik mij? Waar heb ik behoefte aan? Waar ben ik dankbaar voor? Dit zorgt altijd voor een enorm positieve energie. Yoga en meditatie helpen om een switch te kunnen maken. Als ik gestrest of chagrijnig ben, kom ik er eigenlijk altijd rustiger uit.

Je kunt dus wel zeggen dat yoga en de passie voor reizen mijn leven drastisch hebben veranderd. Het heeft mij nieuwe inzichten gegeven, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. En ik ben nog lang niet uitgeleerd. Het is mooi hoe yoga ervoor kan zorgen elke keer weer nieuwe uitdagingen aan te gaan, maar dan wel op een manier dat het bij mij past.

Erik en Lisa Reisstel.nl

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om onze droom waar te maken. Fulltime reizen. Dit gunnen wij jou ook. Wij delen daarom onze ervaringen, reistips en reisroutes op het gebied van backpacken, vanlife en het maken van een wereldreis. Zo kan ook jij jouw droom waarmaken!

Tijdens deze Augustus vakantiemaand werken we samen met Re|Space Yoga en kun je via deze link 7 dagen gratis gebruik maken van het platform.

Speciaal voor Reisstel.nl heeft Anne van ReSpace Yoga een les opgenomen die fijn is na een lange reis. Je vindt deze les hieronder!