Select Page

Blog

18-6-2021 door Anne

Hoe werk je bewust naar een lange termijn doel toe zonder ontmoedigd te raken?

Ben je ontevreden over jou leven op dit moment? Op het gebied van je werk, relaties of gezondheid? Misschien weet je niet zo goed wat je wilt of vraag je je af of je überhaupt vooruitgang boekt.

Waar je ook staat op dit moment en welk doel je ook nastreeft: werken naar een doel heeft tijd nodig.
De gedachte dat je geduldig moet zijn om bij je doel te komen kan soms ontmoedigend zijn. Ik denk dat iedereen dit wel herkent.

Toch heb je iedere dag opnieuw de kans om een stap vooruit te zetten. Je stuurt jezelf de goede richting op met de keuzes die je dagelijks maakt en de gewoontes die je hebt.
In plaats van in één keer een draai van 180 graden te maken, draai je zo iedere dag 1 graad in de goede richting. Het klinkt misschien als weinig. Maar wanneer een vliegtuig constant 1 graad naar rechts vliegt komt deze op een heel andere bestemming uit dan wanneer het vliegtuig rechtuit vliegt.

Met dit in gedachte is het handig en belangrijk om te weten waar je naartoe wilt en welke stappen en gewoontes daarbij passen. Hoe kun je er anders voor zorgen dat je de goede kant op gaat? In deze blog lees je hoe je kunt bepalen of je de goede kant op gaat én hoe een yoga practice je hierin kan ondersteunen.

Hoe weet je of je de goede kant op gaat?

Misschien heb je het gevoel dat je al jaren stappen in de verkeerde richting zet en je niet op het goede spoor zit.
Probeer het dan zo te zien: als je nu op een verkeerde spoor zit, kun je jezelf ook op een goed spoor zetten. Je hoeft dus niet steeds op het verkeerde pad te sjokken. Koers bijdraaien en verder! 

Uiteindelijk helpt het om geleidelijk en bewust naar een doel te werken waar je blij van wordt. Zo voorkom je dat je te lang een leven leidt waar je niet gelukkig van wordt, een negatieve gevoel gaat opstapelen waardoor je noodgedwongen radicaal het roer omgooit. 

Nu is er niets mis met een plotselinge verandering en hoeft dit ook niet te betekenen dat je ongelukkig bent. Soms is er een verlangen naar avontuur of wil je nu eenmaal graag gaan ondernemen vanuit een grote passie. Maar wanneer je het gevoel hebt dat je vast zit in een situatie of een doel heel ver weg lijkt is het fijn om te weten dat je vanaf ieder moment, zelfs vanaf nu, je koers kunt bijsturen richting jouw doel.  

5 vragen die je jezelf kunt stellen

Door doelen te bepalen, uit te schrijven en te delen met een ander zet je die eerste stap in de goede richting.
Dus pak een pen en papier en beantwoord de volgende vragen:

1. Welke richting ga ik op dit moment op?
Wees je hierbij bewust van de stappen die je nu dagelijks zet. Waar sta je nu en welke kant beweeg je op?

2. Is dit waar ik naar toe wil?
Weet je wat jouw doel is? Wanneer je dit niet weet ontstaat er met de dag een grotere kloof tussen jouw gewenste en de werkelijke bestemming.
Om te weten waar je naar toe wilt is het belangrijk om goed naar jezelf te luisteren. Dagelijkse meditatie of een yoga practice kunnen hierbij helpen. Een doel op zichzelf dus om een doel te bepalen. Maak dagelijk 5 minuten vrij om de aandacht naar binnen te brengen en het zal steeds duidelijker worden waar je diep van binnen naar toe wilt bewegen.

3. Welke weg heb ik al afgelegd om te staan waar ik nu sta?
Soms ben je zo bezig met de toekomst dat je vergeet dat je al een hele weg hebt afgelegd. Ga na waar je trots op bent en welke stappen en gewoontes je hebben gebracht waar je nu bent.

4. Welk verschil maken deze veranderingen over 5 jaar van nu?
Een lange termijn doel help je te bepalen welke stappen je vandaag al kunt zetten om te investeren in jou doel. Deze kun je weer opdelen in korte termijn doelen waardoor kleine overwinningen sneller duidelijk worden. Ga na of de keuzes die je nu op dagelijkse basis maakt je naar dit lange termijn doel kunnen brengen. 

5. Welke kleine gewoontes kun je integreren of uitbreiden?
Welke vaardigheden, connecties en kennis kun je vergaren om jezelf onderweg naar jouw doel sterker te maken?

Blog yoga

En dan is het nu tijd om wat meer te ontspannen

Je doet wat je kunt op dagelijkse basis en de zaadjes die je plant hebben tijd en ruimte nodig om te groeien. Meer kun je niet doen.
Meditatie en een consistente yoga practice kan je ondersteunen in jouw weg naar je doel. Iedere dag een korte practice zorgt dat je steeds iets meer bewustzijn creëert en tegelijkertijd flexibel, sterk maar zacht blijft.
Een hele goede en duurzame basis die je heel veerkrachtig maakt zodat zelfs grootste stormen je niet van je pad af blazen.