Blog
5-5-2021 door Anne
Hoe stem je jouw yoga practice af op je gemoedstoestand?
We leven in een wereld die ons vaak onder druk zet. We zijn altijd bereikbaar, willen niets missen en staan constant ‘aan’. Voelen ons vaker uitgeput en gestrest door werk of sociale verplichtingen. En hebben het gevoel dat we ons potentieel niet volledig benutten. Ook nemen we vaker onnatuurlijke houdingen aan: zitten lang stil achter de computer, rijden veel auto of hangen op de bank. Daar doet het huidige Corona-Tijdperk nog een schepje bovenop. De combinatie van al het bovenstaande vertaalt zich vaak fysiek in pijn(tjes). Yoga kan hierbij ondersteunen.
Bewustwording door yoga
In plaats van het onderdrukken van deze signalen en symptomen, kan yoga ons helpen de oorzaak van onze pijn te achterhalen. En ons helpen om te transformeren naar de meest pure en optimale versie van onszelf. Yoga gaat namelijk over meer dan alleen het uitvoeren van houdingen: het is een compleet systeem dat is ontworpen om ons lichaam, onze geest en de buitenwereld in harmonie te brengen. Het helpt ons bewust te worden van wie we zijn en wat we nodig hebben.
Welke vorm van yoga kies je?
Maar waar begin je dan en met welke yogavorm? Als iemand zegt: ‘ik doe aan yoga’ is dat net zo algemeen als iemand die zegt ‘ik sport’. Er zijn namelijk ontzettend veel yogavormen. Van een herstellende en ontspannende les Yin Yoga, tot een Kundali Yoga les waarbij je mantra’s zingt of een bijna acrobatische Ashtanga Yogales. Hoe vind je een yogavorm die bij jou past en balans brengt?
Stap 1: Word bewust van hoe jij je voelt
Dit is eigenlijk de grootste stap die je kunt zetten: bewust worden van hoe jij je voelt. Want wanneer je dat weet kun je bepalen welke yogavorm daarbij kan ondersteunen en balans kan brengen.
We zijn vaak gewend om door te gaan en drukken daarmee emoties, gevoelens en gedachten weg. Dit doen we ook met fysieke klachten oftewel de fysieke hints en signalen die ons lichaam ons geeft om te laten merken dat er een disbalans is.
Wellicht voel je wel dat je nek vast zit, maar doe je daar niets mee. Door je nek vast te blijven zetten ga je compenseren, krijg je hoofdpijn en word je misschien chagrijnig met alle gevolgen van dien.
Oefening:
Ga zitten of liggen en sluit je ogen. Leg je handen op je buik. Voel je handen op je buik en adem met je buik naar je handen. Neem 3 diepe ademhalingen in en uit en vraag je jezelf: ‘hoe voel ik mij vandaag? Hoe voelt mijn lichaam vandaag?’
Stap 2: Realiseer je wat je nodig hebt
Misschien is het antwoord op de vraag die jij jezelf stelt: ‘Ik voel mij vandaag gespannen en mijn lichaam voelt stijf.’ Wanneer je je mentaal gespannen voelt en fysiek stijf kun je je afvragen waar dit door komt. Ben je veel aan het piekeren? Heb je het druk? Hetgeen wat jou dan balans zou geven is rust. Voel je je moe en futloos? Hetgeen wat balans zou geven is energie. Zit je fysiek en mentaal vast en is er weinig ruimte voor passie en creativiteit? Dan is beweging een mooie tegenhanger.
Stap 3: Kies een vorm van yoga die daarbij past
Omdat er zoveel yogavormen zijn, kan het ontmoedigend zijn om op zoek te gaan naar een yogavorm jou ondersteunt. Maar probeer het simpeler te maken voor jezelf en het te beperken tot Yin of Yang Yoga. Waarbij Yin Yoga ontspannend werkt en Yang Yoga activerend.
Zo kun je je dag starten met een Yang vorm van yoga zoals bijvoorbeeld Vinyasa Flow of Ashtanga Yoga.
De Yang vormen helpen te focussen, energie te laten stromen en maken het lichaam flexibel en sterker. Doordat je in een dynamisch ritme beweegt is er simpelweg geen ruimte om te piekeren; je bent namelijk bezig met je ademhaling en koppelt hier bewegingen aan. Start je dag bijvoorbeeld met 3 Zonnegroeten. Dit houd je volledig in het huidige moment. Denk je toch na over werk, boodschappen of een gesprek die je onlangs met iemand voerde? Dan raak je uit je flow en val je misschien zelfs uit je balans.
Een Yin variant van zoals Yin Yoga, of Restorative Yoga daarentegen werkt herstellend, ontspannend en draagt voor het slapen gaan bij aan een betere nachtrust. Het helpt je om bewust te worden van je fysieke lichaam en te realiseren waar je spanning vasthoudt en hoe compleet jouw ademhaling is. Daarnaast ont-prikkel je jezelf en ontspant je zenuwstelsel door de aandacht naar binnen te brengen. Zo spreek je het herstellend vermogen van het lichaam aan. Het loslaten van spanning en het zien van soms belemmerende gedachtenpatronen maken je een bewuster mens. Hoe meer bewust van hoe jij je voelt, hoe beter je daarvandaan keuzes kunt maken die jouw dag een stukje mooier maken terwijl je dicht bij jezelf blijft.