Select Page

Blog

19-05-2021 door Anne

Yoga is een metafoor voor alle aspecten van het leven. Bewust of onbewust is jouw tijd op de yogamat een moment van reflectie en een kans jezelf beter leren kennen. Een practice weerspiegelt namelijk hoe het met jou gaat en hoe je met situaties omgaat in het dagelijks leven. Elke asana (houding) en overgang is een energetische weergave van ons als mens op dat specifieke moment. Zo kan een zelfde flow de ene dag soepel en licht aanvoelen en lijkt het de andere dag alsof je vast zit in de modder en je niet vooruit te branden bent. Wat zegt dat over jou op dat moment? En hoe kan een yoga practice inzichten en handvaten geven waar je iets aan hebt? Lees het in deze blog.

Yoga als een spiegel

De yogamat is een van de weinige plekken waar je jezelf kunt verliezen en tegelijkertijd jezelf kunt vinden. Het ene moment ga je op in een heerlijke meditatieve flow en verdwaal je als het ware in het huidige moment. En op andere momenten denk je: ’Wat doe ik hier? Ik lig nu al 5 minuten in dezelfde houding’ en is het enige waar je aan kunt denken hoe graag je uit die pose wilt komen.
Het blijven in weestand of het toelaten van emoties en gedachten lijkt een pure marteling te zijn. Misschien is dit herkenbaar en komt jouw ‘aha’-moment wanneer je je realiseert dat het voor jou een gebruikelijk patroon is om te rennen als een situatie uit het dagelijks leven moeilijk en oncomfortabel wordt. Als dat zo is, dan kan het lang blijven liggen in een houding die weerstand oproept tijdens een Yin Yoga practice jou leren om rustig te blijven in ongemak.

Creëer ruimte voor inzichten

Andersom geeft een yoga practice je de kans om een moeilijke situatie bewust te doorvoelen en aan te pakken. Wanneer je midden in een lastige situatie zit is het soms moeilijk om te bepalen wat de beste keuze is. Misschien zit je vast en weet je niet hoe je jezelf kunt herpakken.
Dan is dit het moeilijkste moment: de eerste stap op de yogamat zetten en de weestand juist opzoeken om ruimte te creëren voor inzichten.

Binnen de afmetingen van jouw yoga mat kun je dan op een bewuste en observerende manier bewegen. Denk aan een Zonnegroet en de bewegingen die je maakt. Eerst met je armen omhoog een groet richting de zon en vervolgens focus omlaag richting de aarde. Dan halverwege omhoog (Ardha Uttanasana) en weer omlaag via een Chaturanga om weer via een Upward Facing Dog omhoog te komen. Tijdens die Upward Facing Dog duw je jezelf met jouw kracht omhoog en opent het hartgebied. In deze ene Zonnegroet ben je steeds opnieuw aan het herrijzen en openen vanuit jouw eigen kracht. En hoe abstract dit ook klinkt, wat je leert op de mat vertaalt zich echt in het echte leven. Het kan je helpen om de kracht te vinden om jezelf te herpakken en herrijzen.

Waar je ook heen gaat, daar ben je

Onze lichamen zijn ons meest tastbare bezit van het huidige moment, omdat ze alleen in het heden leven. Maar onze gedachten doen aan ‘tijdreizen’ en zorgt dat we vast met zorgen uit het verleden of angst voor de toekomst. Deze gedachten leiden ons af van het meest voor de hand liggende aspect van het leven: het huidige moment. Yoga helpt je hier aan herinneren: als we op onze mat stappen, betreden we dít moment.

En wanneer je in het huidige moment ziet hoe jouw bewegingen, gedachten en reacties tijdens de yoga practice een metafoor zijn voor je leven, kan die simpele yogamat de kwaliteiten aannemen van een magisch tapijt. Een magische tapijt dat je naar transformatie en bewustzijn leidt.