Select Page

Blog

9-6-2021 door Anne

In een tijd waarin het leven langzaam weer op gang komt, kun je je snel overweldigd of uit balans voelen.
Het is dan belangrijk om even te pauzeren en letterlijk en figuurlijk op adem te komen om te voorkomen dat je jezelf voorbij rent. Je kunt mediteren of op je yoga mat stappen voor een asana practice (uitvoeren van houdingen). Maar er is nog een andere mooie manier om balans en rust te vinden, namelijk door pranayama te beoefenen.

In deze blog vertel ik meer over deze krachtige practice én vind je deze link naar een pranayama oefening van een paar minuten voor rust en balans.

Wat is Pranayama?

Pranayama betekent letterlijk ‘de ademhaling beheersen. Prana staat voor levensenergie en ayama betekent beheersing.

Dit doe je door te focussen op drie aspecten van de ademhaling; de inademing (puraka), de uitademing (rechaka) en de pauze ertussen (kumbhaka). Doormiddel van beheersing van die ademhaling is het doel om de capaciteit van het lichaam om de prana vast te houden, te vergroten. Zo bevordert je ‘pranische vitaliteit’ en versterkt de verbinding tussen lichaam en geest.

Pranayama en asana-practice

Yoga lijkt in de westerse wereld vaak alleen maar om de asana-practice te gaan. We leggen vaak zoveel nadruk op de asana’s, dat het makkelijk is om te vergeten dat ze maar één deel van het Achtvoudige Pad  (hierover een andere keer meer).
Pranayama is de vierde stap in het Achtvoudige Pad en helpt om de aandacht naar binnen te brengen. Een bekende pranayama tijdens je asana practice is de Ujjayi ademenhaling (oceaanademhaling) waarbij je ademhaling en beweging synchroniseert.
Maar je kunt je practice ook openen of juist afsluiten met een pranayama. Net als bij de asana practice helpt pranayama bij het verwijderen van blokkades in de meridianen zodat energie vrij door het lichaam kan stromen.

Direct resultaat

Een pranayama oefening is een goede keuze wanneer je direct resultaat nodig hebt. Of je nu een energieboost nodig hebt, of juist rust voor het zenuwstelsel zoekt, er is een passende pranayama dat zal helpen. Vaak zijn een paar rondes al voldoende. Op de lange termijn kan de oefening helpen bij allerlei klachten, waaronder angst, stress, depressie, slapeloosheid en een slechte concentratie.

Kalmeren van gedachten

Swami Rama (Indiase goeroe en yogi) zei dat je een gedachte hebt bij de inademing en eentje bij de uitademing. Hoe sneller de ademhaling, hoe groter het aantal gedachten en daardoor slechter de concentratie. Net als bij meditatie helpt pranayama bij het kalmeren van onze gedachten. De focus die die nodig is om de ademhaling te manipuleren kan soms precies zijn wat nodig is om gedachtes te kalmeren. Die kalmte en verstilling geeft helderheid en bevordert je concentratievermogen.

Dus door Pranayama te beoefenen, ruim je de obstakels in je lichaam op waardoor adem en energie vrij kunnen stromen. Je ademhaling verbetert, je lichaam functioneert beter en je zorgt voor een heldere en rustige geest. Hoe fijn klinkt dat?

Ervaar nu zelf de kracht van Pranayama met deze korte Pranayama oefening van 5 minuten voor balans en helderheid.
Log in of word gemakkelijk lid van de gratis Re|Space Community en vind deze pranayama onder ‘Gratis Extra’.