Blog

door Anne 14-7-2021
Hoe ervaar je de aanwezigheid van de 5 elementen in jouw yoga practice?

Heel simpel gezegd vind en behoud ik balans door yoga te beoefenen. Simpel is het niet aangezien verandering het enige constante is in het leven en het aan jou is om hier op te anticiperen. 
Balans in Yin (vrouwelijke) en Yang (mannelijke) energie, wat we allemaal in ons dragen en balans tussen de vijf elementen Vuur, Water, Lucht, Aarde en Ruimte.

Hoe dan ook: ik zoek balans en als ik dit heb, wil ik het vasthouden. Balans zorgt ervoor dat ik me fysiek en mentaal goed voel, in mijn kracht sta en keuzes maak die bij mij passen.

In deze blog lees je hoe de vijf elementen de basis van jouw yoga practice vormen. Wanneer je voelt hoe al deze elementen in je yoga practice terugkomen kun je steeds opnieuw opzoek gaan naar balans zodat je dit mee kunt nemen in je dagelijks leven.

 

 

Aarde

De aarde is onze basis. Vanuit een goede basis kun je groeien en energie omhoog sturen om te liggen, zitten, staan en houdingen aan te nemen. Je kunt toegeven aan de zwaartekracht om los te laten wat nodig is via Yin Yoga en extra gronding ervaren tijdens een Yang practice om te groeien en op te laden. De vrouwelijke energie van Moeder Aarde 😉 helpt ons om vanuit verbinding en vertrouwen te groeien.

Vuur
Met die sterke basis en verbinding met de aarde heb je kracht nodig om te bewegen, anders blijf je zwaar. Vuur is mannelijke energie en geeft je kracht en warmte om te groeien en houdingen aan te nemen. 
Hierbij ontmoet het mannelijke (vuur) het vrouwelijke (aarde). Met het vuur in jou stuur je adem en energie omhoog. In Yang yoga activeer je je bandha’s (energiesloten) om te voorkomen dat die energie direct je lichaam verlaat. Zo kun je de aandacht juist naar binnen brengen. Met de warmte en het vuur in het lichaam brand je als het ware blokkades uit het lichaam wat focus en kalmte brengt.

Water
Nu je aarde en vuur hebt gecombineerd heb je een stevige en krachtige basis. Met het waterelement breng je weer wat vrouwelijkheid naar binnen. Dit doe je door te verzachten. Zo kan de energie door het lichaam stromen en stel je jezelf open om te kunnen ontvangen wat je nodig hebt. Wanneer je van nature veel vuur in je hebt en je veel Yang Yoga beoefend, is dit een heel belangrijk onderdeel. Niet alleen helpt verzachting om onnodige spanning los te laten, het helpt je ook om met een zachte blik naar jezelf te kijken en meer ontspannen en flexibel in het leven te staan.

Lucht
Waar zijn we zonder adem? De adem en het lichaam zijn met elkaar verbonden. In je yoga practice komt een beweging voort vanuit je in- of uitademing. Zo start en eindigt alles met jouw adem. Hoe sneller je ademhaling, hoe sneller jou gedachtes en bewegingen. Hoe langzamer jouw ademhaling, hoe meer je kunt vertragen, observeren en voelen. Zodra je merkt dat jouw ademhaling niet meer verbonden is aan jouw beweging ben je met je gedachten vaak ergens anders. Je adem houdt je hier, in het huidige moment en geeft je focus.
De adem brengt Prana (levensenergie) in je lichaam wat helpt om gezond en vitaal te blijven. Hier heb je met de andere 3 elementen een basis voor gelegd: aarde om sterk te gronden, vuur om ruimte vrij te maken door blokkades weg te branden en water om ontvankelijk te worden voor deze Prana.

Ruimte
Ruimte is het minst tastbare element van de 5 elementen. Je kunt het niet zien maar wel voelen en ervaren.
Er is geen begin of einde, alles is met elkaar verbonden. Niet alleen via lucht, maar ook via energie. Zo kun je diep naar binnen gaan en verbinding voelen met je zelf en alles wat daarbuiten is.

De kwaliteiten van ruimte zijn grenzeloos en geven je vrijheid en innerlijke wijsheid. Als dit element in balans is, voel je ruimte in je leven en is er balans tussen de andere 4 elementen. Je kunt helder denken en hebt een duidelijke missie.
Zodra dat gevoel van balans weg is en je uit balans raakt, kan dat komen doordat je één van de elementen teveel energie geeft.

Yoga Practice

Niet voor niets spreken we over een Yoga Practice. Het is namelijk een reis zonder einde.
Door te oefenen binnen de kaders van je mat en te observeren ga je steeds makkelijker en sneller subtiele signalen herkennen van disbalans. Een zere nek, een angstig gevoel, het niet kunnen maken van een keuze: je begrijp steeds beter waar dit vandaan komt en met welke yogahouding, meditatie of yogavorm je een element wat meer naar voren kunt brengen.

 

Ervaar de elementen in jouw yoga practice

Wil je deze elementen bewust gaan ervaren? Gastdocent Leah Kline laat je in vijf lessen de verschillende elementen ervaren.
Tijdens haar Livestream les op 16 juli kun je alle elementen in één les ervaren en leer je meer over de energierichtingen per element zoals deze aanwezig zijn in het lichaam. Deze is later terug te zien via een replay op het platform.

Alle lessen zijn terug te vinden om het platform en toegankelijk voor leden voor €29,- per maand. Als lid krijg je toegang alle lessen die tot nu toe zijn opgenomen om zo meer verdieping te vinden via yoga. Lees hier meer!