Select Page

Gastblog door Floor Hovens

30-6-2021
Emoties als sleutel naar geluk

Volg je hart! Een mooi advies… toch? Maar weet je eigenlijk wel hoe je dat moet doen? In onze maatschappij wordt vooral ingezet op ons mentale gereedschap. Lichaam en gevoel krijgen onvoldoende de aandacht waardoor wij als mens de balans vaak kwijtraken. We voelen ons ongelukkig of worden ziek. We hebben namelijk niet geleerd HOE we ons gevoel kunnen volgen om werkelijk onszelf te zijn en onszelf gezond te houden.

 

Door middel van yoga en mindfulness kunnen we leren weer in contact te komen met ons lichaam en gevoel. We leren dat onze gedachten opkomen maar ook weer voorbijvaren. We maken contact met de sensaties die door ons lichaam heen stromen. We gaan uit ons hoofd, in ons lijf. Wanneer we daarnaast ook de functie en boodschap van emoties begrijpen, kunnen we onszelf gezond en in balans houden en een ook buiten de mat leven vanuit flow.

Emoties geven feedback

Laat ik eens uitleggen hoe het werkt. Iedereen heeft in essentie een unieke, natuurlijke staat-van-zijn, ook wel ziel genoemd. Als mens hebben we een mentaal, emotioneel en fysiek lichaam (ook in die volgorde) welke we gebruiken om te creëren in de fysieke wereld. Elke dag hebben we zo’n 60.000 – 80.000 gedachten. Al die gedachten zijn in het begin neutraal. Pas wanneer wij er een kiezen te geloven, wordt het een overtuiging. Jouw emotie geeft vervolgens feedback of deze overtuiging past bij wie je in essentie werkelijkheid bent. Een verkrampende emotie betekent dat er iets niet helemaal klopt. Een verruimende emotie geeft aan dat we afgestemd zijn op onszelf. Wanneer we deze innerlijke signalen negeren, zullen we ook lichamelijke klachten krijgen.

Saboterende overtuigingen

Wanneer jij bijvoorbeeld overtuigingen hebt zoals: “Ik moet het perfect doen”, “Ik ben te dik”, “Ik moet altijd lief zijn”, “Ik mag geen nee zeggen”, “Ik mag niet klagen want er zijn altijd anderen die het slechter hebben dan ik”, etc. dan gaan jouw emoties hierop krampen en laten jou weten dat het niet klopt. Elke emotie heeft zo zijn eigen boodschap. Boosheid bijvoorbeeld nodigt jou uit om jouw energie terug te halen van waar het niet moest zijn en te richten op constructieve actie. Verdriet wil jou balanceren en vraagt je om (ideeën) los te laten waaraan je vasthoudt. Wanneer je afkeer voelt mag je afstand nemen van wat nu niet goed voor je is. Emoties van vreugde geven een impuls om jezelf te laten zien en uiting te geven aan wie je werkelijk bent. 95% Van onze overtuigingen zijn onbewust. Wanneer je met een coach in gesprek gaat die gespecialiseerd is in emoties kun je die saboterende overtuigingen boven water halen die jouw geluk in de weg zitten.

Emoties liegen niet

Jouw emoties liegen niet, ze geven feilloos aan wat er aan de hand is. Ze zijn er om jou gezond te houden en te sturen in het leven. Maar dan moet je wel eerst weten wat deze emoties betekenen. Het wordt tijd dat mensen de taal van emoties gaan leren begrijpen, zodat iedereen kan gaan leven in afstemming met zichzelf én gezond en in balans blijft.

Over Floor

Floor Hovens is met haar praktijk gevestigd in Venlo. Ze coacht kinderen en volwassenen die ontspannen zichzelf willen zijn en op zoek zijn naar meer rust, balans en vitaliteit. Ze is gespecialiseerd in emoties, mindfulness, verbindende communicatie en positieve gezondheid. Naast coaching geeft ze ook energetische access bars behandelingen. Momenteel volgt ze een opleiding tot Emotie Coach bij het Emotie Expertise Centrum opgericht door Vera Helleman.

Voor meer informatie zie www.floorhovens.nl