Select Page

Blog

22-7-2021 door Anne
5 tips voor een goede nachtrust en meer energie met yoga en meditatie

Als er iets een grote invloed heeft op je gemoedstoestand is het wel een goede nachtrust. Voldoende slaap is noodzakelijk om uit te rusten en te herstellen op fysiek, sociaal en emotioneel niveau.

Na een slechte nacht ben je vaak prikkelbaar, gevoeliger voor blessures en is het lastiger om je te concentreren.
Gelukkig kan een yoga practice bijdragen aan een goede nachtrust, energie geven na een slechte nacht of je gedurende de dag helpen om op te laden. 

Het is belangrijk om te weten welke houdingen en yogavormen je op welk moment in kunt zetten. Wat geeft energie? Wat laat je ontspannen? Wat geeft helderheid? 

In deze blog geef ik je 5 tips hoe yoga en meditatie kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.

Tip 1: Start je dag met een Yang Practice 

Na een nacht slapen, een nacht stil liggen voel je je vaak stijf en heb je de behoefte om je lekker uit te rekken. Beweging hydrateert en versoepelt het bindweefsel waardoor je letterlijk soepeler in je vel zit. Je kunt hier extra aandacht aan besteden met een activerende Yang Yoga practice. Door in beweging te komen wakker je het vuur van binnen aan en creëer je ruimte in het lichaam om de Prana (levensenergie) omhoog te sturen wat een energie boost geeft. Dit doe je al met een paar zonnegroeten en kun je uitbouwen tot een volledige Vinyasa of Ashtanga Yoga practice. Zo start je de dag met energie en helderheid en werken de fysieke en mentale voordelen gedurende de dag door. 

Tip 2: Start je dag met zachte yoga en volg je lichaam

Heb je een korte of slechte nacht gehad? Dan heb je minder tijd gehad om hertellen tijdens de slaap.
Naast moe voel je je misschien opgejaagd en angstig en kan een actieve Yang practice juist averechts werken. Een zachte Yin of Flow practice kan precies hetgeen zijn wat je nodig hebt. Zo start je vanuit contact met de aarde en maak je op een zachte manier ruimte vrij om en de energie te laten stromen.
Start je practice liggend op je mat en stel je voor dat je opnieuw wakker wordt. Rek jezelf uit en volg de bewegingen die je lichaam wilt maken. Zo maak je connectie met je lichaam, je intuïtie en ga je direct luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Hoe gaat het vandaag met mij, hoe voelt mij lichaam en hoe kan ik dit mee nemen mijn dag in? Een mooi begin van je dag met aandacht en compassie voor jezelf. Dit heeft heel veel invloed op hoe jij je dag voortzet, de keuzes die je maakt en de reacties die je geeft.  

Tip 3: Ontspan en laad op met meditatie

Met een meditatie creëer je een moment van pauze. Je lichaam is stil waardoor je de aandacht naar sensaties brengt die je fysiek voelt en gedachtes kunt observeren. Dit zorgt voor kalmte en bewustwording.
Of je nu slecht hebt geslapen, of juist te veel energie hebt: een meditatie werkt balancerend. Dit kun je extra kracht bijzetten door je meditatie een intentie te geven. Op het moment dat jij slecht hebt geslapen en je hebt het gevoel dat je batterij nog niet helemaal is opgeladen tijdens die nacht, is jou intentie om jezelf op te laden. Heb je juist wat rust in je hoofd nodig? Dan kan jouw intentie zijn om ruimte te creëren in je hoofd en de energie te laten zakken. Onderaan deze blog vind je een meditatie waarmee je kunt opladen.

Tip 4: Yoga Nidra voor een betere nachtrust of als powernap

Yoga Nidra is een vorm van geleide meditatie waarbij je in een staat van ontspannen bewustzijn kunt komen. Je slaapt niet, maar je bent ook niet volledig wakker. Het is een methode van Pratyahara waarbij je de zintuigen terugtrekt zodat je de aandacht helemaal naar binnen brengt. Fysiek doe je niets, blijf je stil liggen en probeer je zelfs niet te bewegen. Het enige wat je doet is luisteren naar stem van de persoon die deze geleide meditatie geeft. Het is heel belangrijk om wakker te blijven. In slaap vallen is fijn, maar het geeft niet dezelfde voordelen als Yoga Nidra. Tijdens je slaap neemt je onderbewustzijn het over waar je bij Yoga Nidra juist wakker en alert bent. Zo vertraag je de hersengolven naar een kalmere staat van zijn. Yoga Nidra is één van de diepste meditaties waarin je bewustzijn wordt geleid naar een staat van opperste stilte en inzicht.

Je kunt Yoga Nidra toepassen voor het slapen gaan zodat je makkelijker en dieper slaapt. Maar je kunt het ook inzetten als een powernap. Het schijnt zelfs dat een yoga nidra sessie gelijk staat aan vier uur slaap!

Tip 5: Eindig je dag met yoga

De dag is weer voorbij en het is tijd om te gaan slapen. Een yoga practice helpt om voor het slapen de aandacht naar binnen te brengen. De energie mag weer naar beneden zakken zodat je met je aandacht uit het hoofd gaat, kunt loslaten en ontspannen. Omdat je de energie nu omlaag wilt sturen zodat je beter kunt ontspannen wil je nu niet kiezen voor Yang yoga, maar ontspannende vorm van yoga zoals Yin Yoga waarbij je zo veel mogelijk wilt loslaten.. Zo lig je minder lang te malen voor het slapen en slaap je uiteindelijk dieper om met meer energie op te staan. 

Heb je momenteel wat meer behoefte aan energie? Ga dan lekker zitten en volg deze geleide meditatie van 10 minuten.

Op het Re|Space Platform vind je nu meer lessen rondom slaap. Log in om te starten of word lid om dit te ervaren!